Dienstag, 11. Juni 2013

Plan en walsmachinedrukken in Suderwick en Dinxperlo

D / NL
Geachte dames, geachte heren,


Op 14 juni om 10 uur drukt het project GROND EN GRENS door middel van walsmachines en pigmenten in Suderwick en Dinxperlo vierkantemetergewijs de grond en bodem af. 

Ontmoetingsplaats is de monding van de Sporkse straat in de Hellweg resp. de Heelweg waar Susanne von Bülow en Ruppe Koselleck langs de grens de bodem afbeelden. De prijs van de hier ontstane drukken is geörienteerd op de Duitse vraagprijs resp. de grondprijs voor één vierkantemeter in Nederland.

Vlakbij de grensstreek op de hoogte van Hellweg/Sporkse straat is de vraagprijs op de Duitse kant 130 euro. De grondprijs voor de gemeente Aalten ofwel Dinxperlo is afhankelijk van de markt en wisselt tussen een statistiek middel uit een waarde van 73 en 300 euro.  Het resultaat zou een gemiddelde waarde van 186,5 euro zijn. 

Volgens deze veronderstelling bereikt een grensoverschrijdende druk in een fifty-fifty-formaat een waarde van 158,25 euro per vierkantemeter.


Want niet de kunstenaar - de ligging bepaalt de prijs. 

Naast de verschillende nationale evaluatieprocedures voor de bodemprijzen wil GROND EN GRENS ook nationale bijzonderheden schetsen. Zoals bv. dat de Hellweg ook Heelweg wordt genoemd en een drukke verkeersweg tussen stoep en stoep is.


Daarbij leidt de straat niet van Duitsland naar Nederland maar de straat zelf wordt een zichtbare evenals onzichtbare gevoelde en niet voelbare grens. 


Als twee systemen van straatverlichting en verschillende rioolputjes links en rechts van de straat deze grens nog kunnen veraanschouwelijken zo wordt de grens pas realiteit als ik even broodjes ga halen en ik eigenlijk nooit helemaal zeker kan zijn of ik in Duitsland of Nederland ben. Ter plaatse vervaagt de demarcatielijn geheel tot het moment waar je iets moet bestellen en door de keuze van de taal met het desbetreffende grondgebied rekening moet houden.


In coöperatie met de HEIMATVEREIN Suderwick en mede mogelijk gemaakt door Grenswerte vinden onze recherches als openbare performance ter plekke plaats. 


U bent van harte uitgenodigd als het weer zo ver is.

Voor de steun en de hulp in zake waarden en onderzoek en de bijzondere steun willen wij graag bedanken bij het project grenswerte.


Mede mogelijk gemaakt doorKCO. Kunst en Cultuur OverIjssel, Kulturbüro Münsterland, EUREGIO, Ministerium für Wirtschaft, Energie und Bauen, Wohnen und Verkehr des Landes NRW, dem Niedersächsischen Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Verkehr, de Provincie Overijssel, de Provincie Gelderland, INTERREG Duitsland-Nederland

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen